فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 19 (تابستان 1393)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 19 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منیژه زنوبیان، فروغ جعفری*، منیره نسیمی صفحات 9-23
    هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه بین تعارض کار-خانواده و راهبردهای مقابله ای است. روش انجام پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارمندان شهرداری منطقه 19 شهر تهران و نمونه پژوهش 100 نفر از کارمندان است که به روش تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه تعارض کار خانواده کارلسون، پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و پرسشنامه دموگرافیک استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین تعارض کار- خانواده و راهبرد مقابله مستقیم، فاصله گرفتن، پذیرش مسئولیت و گریز اجتناب رابطه معنادار وجود دارد، ولی بین نمرات تعارض کار-خانواده با راهبرد خودکنترلی کارمندان شهرداری رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تعارض کارخانواده، راهبردهای مقابله با استرس، کارمندان شهرداری
  • فاطمه محمدحسین پور*، حسین اسکندری، عباس عباس پور صفحات 24-38
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی و تنبلی اجتماعی کارکنان است. رفتار شهروندی سازمانی به-عنوان رفتاری مفید و موثر برای بهره وری سازمان و تنبلی اجتماعی به عنوان رفتاری غیرسازنده و ضدبهره وری، مورد مطالعه قرار گرفته است. روش پژوهش، کلیه کارشناسان یک شرکت آلومینیوم سازی بودند که از این تعداد، 127 نفر به عنوان نمونه معرف جامعه و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. برای اندازه گیری رفتار شهروندی سازمانی و تنبلی اجتماعی کارشناسان، پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی ارگان و کانوسکی (1996) و پرسشنامه تنبلی اجتماعی حسینی (2008) ، مورد استفاده قرار گرفت که از اعتبار و پایایی مطلوبی برخوردار بودند. مولفه های رفتار شهروندی سازمانی (نوع دوستی، وجدان کاری، تواضع، فضیلت شهروندی و جوانمردی) به عنوان متغیر پیش بین و تنبلی اجتماعی به عنوان متغیر ملاک، در قالب یک فرضیه اصلی و پنج فرضیه فرعی مطرح گردیدند. نتایج با استفاده از روش همبستگی تحلیل شد. نتایج حاکی از رابطه معنادار بین مولفه های رفتار شهروندی سازمانی از جمله نوع-دوستی، وجدان کاری (وظیفه شناسی) ، تواضع، فضیلت شهروندی و تنبلی اجتماعی بود؛ اما بین جوانمردی و تنبلی اجتماعی رابطه ای یافت نشد. نتایج نشان داد که شناخت رابطه این دو متغیر و پیش بینی آن ها به سازمان ها کمک می کند تا به این واسطه برای افزایش رفتارهای شهروندی سازمانی و کاهش تنبلی اجتماعی مجهز شوند و با جلوگیری از اتلاف منابع و نیرو، عملکرد خود را بهبود ببخشند.
    کلیدواژگان: تنبلی اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی
  • صدیقه الزهرا مدنی فر*، محسن گل پرور، علی مهداد صفحات 39-57
    از نظریه سرریز بین حوزه های کار و خانواده مدارک زیادی موجود است که از سرریزهای رفتاری و عاطفی حمایت می کند. ارتباطات افراد با جوامع و سازمان ها باعث دریافت سازگاری با اعضای جامعه وسازمان می شود، هم چنین پذیرفتن هزینه ترک سازمان نه تنها وسیله ای برای تعیین موقعیت افراد در جامعه است، بلکه مانند حفظ افراد باعث شکل گیری رفتارهای آن ها در کار نیز خواهد بود، که طبیعتا شخصیت افراد در این بین به عنوان یک عامل تعدیل گر بروی جذابیت افراد نسبت به سازمان اثرگذار است. روش پژوهش از نوع همبستگی است که جامعه آماری آن را کلیه کارکنان کارخانه برنا باطری تشکیل داده اند و از میان آن ها 182 نفر به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار های پژوهش، پرسشنامه سریزشدگی کار- خانواده 30 سوالی با چهار خرده-مقیاس، پرسشنامه جذابیت سازمانی 15 سوالی با سه خرده-مقیاس و پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت 50 سوالی با پنج خرده مقیاس بوده است. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد در سطح روابط ساده بین سرریزشدگی ازدواج و همسرداری، سرریز شدگی فرزندان، سرریزشدگی زمان آزاد و سرریزشدگی کار منزل با جذابیت سازمانی رابطه منفی و معنادار وجود دارد. از بین پنج عامل بزرگ شخصیت فقط تجربه-پذیری و وظیفه شناسی با جذابیت سازمانی رابطه معنادار وجود دارد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که عوامل شخصیتی روان-رنجوری و وظیفه شناسی قادر به تعدیل رابطه سریزشدگی خانواده- کار با جذابیت سازمانی است.
    کلیدواژگان: سریزشدگی کار، خانواده، پنج عامل بزرگ شخصیت، جذابیت سازمانی
  • طاهره محبوبی، سید بهاءالدین کریمی* صفحات 58-79
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه روان شناختی و خود افشایی هیجانی با کارآفرینی در دانشجویان دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی می پردازد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد که با هدف شناخت و بررسی متغیرهای روان شناختی مربوط به کارآفرینی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی است، که در سال تحصیلی 92-93 در مقطع کارشناسی به تحصیل مشغول می باشند. بر این اساس کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی به عنوان جامعه هدف درنظر گرفته شدند. با توجه به فهرست تهیه شده از سوی مرکز کامپیوتر دانشگاه پیام نور استان از بین مراکز استان 5 مرکز ارومیه، خوی، بوکان، نقده و مهاباد به عنوان نمونه انتخاب گردیدند از این تعداد نمونه با استفاده از نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، که طبقات جنسیت می باشند 1050 نفر انتخاب شد که 60 درصد زن (630 نفر) و40 درصد مرد (420 نفر) می باشند. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های سرمایه روان شناختی توسط لوتانز، مقیاس خودافشایی هیجانی توسط اسنل و آزمون کارآفرینی توسط روبینسون ، استیمپسون ، فنر و هانت استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از دو سطح توصیفی (میانگین، میانه، انحراف استاندارد و…) و استنباطی (آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و رگرسیون تک متغیره) استفاده گردید. نتایج نشان داد که سرمایه روان شناختی به تنهایی می توانند 37 درصد و خودافشایی هیجانی 47 درصد از تغییرات کارآفرینی را تبیین نماید. هم چنین بین ابعاد چهارگانه سرمایه روان-شناختی با کارآفرینی در دانشجویان در سطح 01/ رابطه معنی دار و مثبتی وجود دارد. اما بین مولفه های هشتگانه خودافشایی هیجانی در ابعاد شادی و آرامش با کارآفرینی در سطح 01/ رابطه معنی دار و مثبتی وجود دارد اما بین ابعاد افسردگی، اضطراب و ترس با کارآفرینی در سطح 01/ رابطه معنی دار اما منفی و معکوسی وجود دارد ولی بین ابعاد حسادت، با کارآفرینی رابطه معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، خودافشایی هیجانی و کارآفرینی
  • عبدالله شفیع آبادی، پریوش وکیلی، یعقوب نیکوکار* صفحات 80-91
    در پژوهش حاضر رابطه بین سازگاری زناشوئی و استرس شغلی دبیران متاهل آموزش و پرورش شهرستان شبستر بررسی شد. نوع پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود، جامعه آماری کلیه دبیران آموزش و پرورش منطقه شبستر و نمونه آماری آن 154 نفر دبیر متاهل آموزش و پرورش (79 نفر مرد و 75 نفر زن) بودند که با روش نمونه گیری تصادفی از بین 142 مرکز راهنمائی و متوسطه و پیش دانشگاهی انتخاب شدند. و از نظر سازگاری زناشویی و استرس شغلی مورد آزمون قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه های پیش ساخته سازگاری زناشویی «لوکه» و استرس شغلی «استایمتز» بود. نتایج نشان داد که بین سازگاری زناشویی با استرس شغلی رابطه معنی دار منفی وجود دارد و بین میزان سازگاری زناشویی و استرس شغلی دبیران زن و مرد تفاوت معنی داری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، استرس شغلی
  • شبنم جوانمرد*، حمیدرضا عریضی، ابوالقاسم نوری صفحات 92-102
    استرس یکی از ابعاد مهم در مطالعات بهزیستی روانی است که نقش آن در بسیاری از بیماری های جسمی، اختلالات روانی و پیامدهای منفی کاری به تایید رسیده است. از آنجایی که میزان فشار روانی وارده بر هر فرد تحت تاثیر ارزیابی های شناختی او از موقعیت استرس زاست، می توان این متغیر مهم را میانجی رابطه بین تفاوت های فردی و مشکلات روانی و سازمانی دانست. پژوهش حاضر در همین راستا به بررسی نقش واسطه ای فشار روانی شغلی در رابطه بین سرسختی روانشناختی و تعارض کار-خانواده می پردازد. جامعه آماری این پژوهش رابطه ای، کلیه کارکنان یک شرکت صنعتی در اصفهان می باشند که 217 نفر از آن ها با استفاده از نمونه-گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده و پرسشنامه ها را تکمیل کردند. نتایج پژوهش حاکی از رابطه منفی معنادار بین سرسختی و استرس، سرسختی و تعارض کار-خانواده، و هم-چنین رابطه مثبت معنادار بین استرس و تعارض کار-خانواده بود. هم چنین براساس تحلیل میانجی و روش بوت استراپ نشان داده شد که فشار روانی شغلی میانجی رابطه سرسختی و تعارض کار-خانواده است. سرسختی روان شناختی به ارزیابی شناختی مثبت از رویدادهای استرس زا و درگیری درنقش-های چندگانه منجر می شود و از همین طریق استرس شغلی را کاهش می دهد. استرس کمتر نیز به مدیریت بهتر حوزه-های کاری و خانوادگی انجامیده و از ایجاد تداخل بین این حوزه ها جلوگیری می کند. این نکته نقش کلیدی بهزیستی روانی را در رابطه بین ویژگی های شخصیتی و ناسازگاری های شغلی نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، بهزیستی روانی، تعارض کار، خانواده، سرسختی روانشناختی
  • مرضیه ملکی ها*، ایران باغبان، مریم فاتحی زاده، عذرا اعتمادی صفحات 110-128
    در سالهای اخیر پژوهش های زیادی برای مطالعه تعارض کار-خانواده، خانواده-کار، پیشایندها، پیامدها و تاثیر این تعارضات بر افراد جامعه و سازمانها انجام شده است. اما تعداد کمی از پژوهش ها به بررسی تاثیر مدیریت تعارض کار-خانواده و خانواده-کار بر زندگی شغلی و خانوادگی افراد پرداخته است. لذا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مدیریت تعارض کار-خانواده بر رضایت شغلی زنان شاغل دانشگاه اصفهان صورت گرفته است. این پژوهش از نوع نیمهتجربی همراه با گروه آزمایش و کنترل است. نمونه پژوهش شامل 62 نفر از زنان شاغل دانشگاه اصفهان بودند. این نمونه به طور تصادفی در گروه آزمایش (31 نفر) و گروه کنترل (31 نفر) تقسیم شد. در ابتدای پژوهش تعارض کار-خانواده، خانواده-کار و میزان رضایت شغلی در بین دو گروه آزمایش و کنترل مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه تعارض کار- خانواده نت مایر، رضایت شغلی اسمیت جمعآوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss-15 تحلیل شد. در گروه آزمایش به مدت 6 جلسه برنامه آموزش مدیریت تعارض اجرا گردید و مجددا میزان تعارض کار-خانواده، خانواده-کار و میزان رضایت شغلی در بین دو گروه آزمایش و کنترل مورد سنجش قرار گرفت. نتایج تفاوت معناداری را بین گروه در زمینه تعارض کار- خانواده، خانواده-کار و میزان رضایت شغلی نشان داد. بنابراین، نتایج نشان داد که برنامه آموزشی مدیریت تعارض در افزایش رضایت شغلی موثر بوده است (01/ 0< P).
    کلیدواژگان: تعارض کار، خانواده، رضایت شغلی، مدیریت تعارض، تعارض نقش، های چندگانه
|
  • F. Jafari*, M. Zoonobian, M. Nasimi Pages 9-23
    The goal of this research is determining the relationship between workfamily conflict and coping strategies. Research method is descriptive and correlation is used. The statistical universe is all municipalities’ stuffs of 19th area of Tehran city and the sample is 100 stuffs who randomly selected. In order to gathering the data Carlson work-family conflict questioner and Lazarus coping strategies questioner and also demographic questioner were used. The research result shows that there are meaningful relationships between work-family conflict and encounter coping, avoidance, flight, responsibility and avoidance but there is not between work-family conflict with selfcontrol municipalities’ stuffs .
    Keywords: work, family conflict, coping strategies, municipalitie's stuffs
  • F. Mohammad Hossein Pour*, H. Skandari, A. Abbas Pour Pages 24-38
    This study was aimed to survey the relationship between organizational citizenship behavior and social loafing in employees. Organizational citizenship behavior as a useful and effective behavior for productivity and social loafing as non-productive and counter-productive behavior, have been studied. Methods society of present study, were all the experts of aluminum producing company; and 127 people were selected as a representative sample of society, with simple random sampling. Organizational citizenship behavior questionnaire of Organ and Kanovsky (1996); and social loafing questionnaire of Hosseini (2008) were used to measure organizational citizenship behavior and social loafing that were highly valid and reliable. Component of organizational citizenship behavior (Altruism, conscientious, Sportsmanship, Courtesy and civic virtue) were supposed as predictive variables and social loafing as the criterion variable, in the form of an original hypotheses and five sub-hypotheses were raised. Results were analyzed using correlation tests, regression and analysis of variance and SPSS software. Results indicated a significant relationship between Organizational citizenship behavior components and social loafing, including Altruism, conscientious, Courtesy and civic virtue, but no relationship found between organizational citizenship behavior and social loafing. Understanding the relationship between these two variables and predicting them helps the organizations to increase organizational citizenship behavior, and be equipped to reduce social loafing and avoid wasting resources and energy, in order to improve their performance.
    Keywords: Social loafing, Organizational Citizenship Behavior
  • M. Golparvar, S. Z. Madanifar*, A. Mahdad Pages 39-57
    there are many evidences of work family spillover theory supporting the emotional and behavioral spill over. The relations of individuals with communities and organizations get them adapted in society and organization. Besides, accepting the cost of leaving the organization not only is a means for determining the position of individuals, but like stable people, it shapes their behaviors in work, in which individual’s personality naturally acts as a mediator for attractiveness of the organizations. This research is a correlational research, having all of the Borna Battery personnel as the statistical population, 182 of them were chosen in a simple random selection. The research instruments included 30-itemed questionnaire of work-family spillover which had four sub-scales, 15-itemed questionnaire of organizational attraction which had tree sub-scales and the 50-itemed questionnaire of Big Five personality traits which had five sub-scales. The data were analyzed through Pearson correlation coefficient and hierarchal regression analysis. the findings showed _on the simple level of relations_ that there are meaningful negative relationships between marriage spillover, children spillover, leisure time spillover and housework spillover. Among the Big Five personality traits, only two factors _ openness to experience and conscientiousness_ had a meaningful relationship with organizational attraction.
    Conclusion
    the results indicate that the personality traits of neuroticism and conscientiousness can moderate the relationship of work-family spillover and organizational attraction.
    Keywords: work, family spillover, Big Five personality factor, organizational attraction
  • T. Mahboobi, S.B. Karimi* Pages 58-79
    This study examined the relationship between psychological capital and emotional self-disclosure with entrepreneurship in students of West Azerbaijan Province PNU.
    Materials And Methods
    This is a descriptive correlational study that aims to identify and evaluate psychological variables related to the entrepreneurial process. The population consisted of all the undergraduate students at West Azerbaijan PNU at 92-93academic year.According to the list provided by the Computer Center of the University, five academic centers of Orumieh, Khoy, Bukan, Naghade and Mahabad were selected. Among those, using stratified sampling proportional to size and gender, 1000 students were selected - 60% female (n = 630) and 40% male (n = 420) Data collected through 3 questionnaires: Luthanz’s questionnaire of psychological capital, Snell’s scale of emotional self-disclosure and Robinson, Stimpson, Fenner, & Hunt’s questionnaire of entrepreneurship.Data analysis consisted of both descriptive (mean, median, standard deviation) and inferential statistics (ANOVA and regression univariate and multivariate. The results showed that 37% of variation in entrepreneurship is accounted for by psychological capital and also emotional self-disclosure was responsible for 47% of it. There was a significant positive relationship between the four dimensions of psychological capital and entrepreneurship at the at 0.01 level. Among octoploid components of emotional selfdisclosure there was a positive and significant relationship between happiness and peace dimensions at 0.01 levels but the relationship between depression, anxiety and fear dimensions with entrepreneurship was a negative and reverse one at 0.01 levels. There was no significant relationship between jealousy, anger and apathy dimensions with entrepreneurship.
    Keywords: psychological capital, emotional selfdisclosure, entrepreneurship
  • Y. Nikookar*, A. Shafiabadi, P. Vakili Pages 80-91
    The aim (goal) of the present research is to to investigate the relationship between marrital adjustmentand career stresses among married teachers in educational epartment of shabestar. The sampleincluded154married teacher selected randomly and was tested from the view points of adaptability and career stress. To collect the required deta luke marital adjustment and staimtz careerstress questionnaire were used. The results showed that marital adjustmtnt and career stress have negative relationship and that there is no difference in the amount of marital adjustment and stress between men and woman.
    Keywords: marital adjustment, career stress
  • Sh. Javanmard*, H.R. Oreizi, A. Nouri Pages 92-102
    Stress is one of the major dimensions of Subjective well-being studies that its role in physical illnesses, mental disorders and negative work outcomes has been confirmed.While the level of stress that anyone can experience is influenced by his/her cognitive appraisals, stress could be the mediation variable of individual differences and mental and organizational problems. In this regard current research investigates the mediation role of stress in the relationship of hardiness and WFC. The statistical population of this relational research is all workers of an industrial company in Esfahan and 217 workers were selected between them through classified random sampling. Results indicate the significant negative relationship of hardiness and stress, hardiness and WFC, and significant positive relationship of stress and WFC. Also findings based on mediation analysis and bootstrap method show that stress mediates the relationship of hardiness and WFC. Indeedhardiness results in positive cognitive appraisal of stressor situations and engagement in multiple roles, and through this way can decrease the job stress. Low stress can help the better management of work and family demands and decrease conflict of these demands. These findings show the key role of subjective wellbeing in relationship of personality characteristics and job problems.
    Keywords: Job Stress, Subjective, Wellbeing, Work, Family Conflict, Psychological hardiness
  • M. Malekiha*I., Baghbanm., Fatehizade, O. Eetemadi Pages 110-128
    In recent years many research have been done for study work-family conflict ,family-workconflict ,antecedents and outcomes and effect of conflict on member' s society and organizations .But a little research have been done for study effect of work-family , family –work conflict management on work and family life.Thus the aim of this research is survey effect of work-family conflict,family-work conflict management training on job satisfaction in Isfahan worker females. This research is quasiexperimental design with experiment and control group. The sample research consists of 62 worker females from Isfahan University that selected randomly and has been randomized between experiment (with 31 members)and control group (with 31 members).At start of research, work-family conflict, and family –work conflict and job satisfaction between experiment and control group had been examined.Data collected with work-family conflict Netmire scale and Smith job-satisfaction inventory. For 6 meeting, work-family and familywork conflict management training program between experiment groups have been done and in the end of training program for again work-family conflict, family –work conflict and job satisfaction have been examined.Result showed that there is meaningful difference between two groups in workfamily conflict, family-work conflict and job satisfaction. There for, work-family conflict, familywork conflict management training program in increasing job-satisfaction and decreasing workfamily conflict and family-work-conflict is effective (P
    Keywords: Work, family conflict, Family, work conflict, Job, satisfaction, Conflict management, Multi role conflict